Aktiviteter

2019-08-24

Mälardagen i Västerviken lördagen den 24 augusti

Som samarbetsförening till Studiefrämjandet deltar vi i Mälardagen med en konsttävlingsaktivitet. Välkomna förbi vårt parasoll i Västerviken mellan kl. 11 och 15!

2019-08-29

Konst- och kulturresa i Bergslagen (Västmanland och Dalarna) 29-30 augusti

Två dagar med många stopp och upplevelser genom Bergslagens förtrollande djupa skogar med rester av hyttor och andra historiska lämningar från Sveriges tidiga järnhantering.

Torsdag 29 augusti

Avfärd med buss från Västerviken kl. 8.00

Vi stannar vid Naturfotografiska museet i Hallstahammar, där Anders Geidemark visar magiska naturfotografiska bilder.

Galleri Astley i Uttersberg utanför Skinnskatteberg inleder vi med fika med smörgås och kaka innan vi får guidning av skulpturparken och pågående utställningar och egen tid med för att besöka den välfyllda konstshopen.

Vi äter lunch på Restaurang Koppardalen i Avesta innan vi avslutar dagen på det upplevelserika Verket, där det drevs en järnbrukshytta fram till 1938. Verket är bara en del av det upprustade Koppardalsområdet som ligger bredvid Avestaforsen. Guide kommer att visa Verket och Avesta Art  och sedan finns det egen tid för att titta på permanenta och tillfälliga utställningar liksom fantastiska installationer.

Vi inkvarterar oss därefter på Garpenbergs slott utanför Borlänge och äter en god middag vid 19-tiden.

Fredag 30 augusti

Avresa kl. 8.30

Dagen börjar i den lilla staden Norberg med ett besök på Abrahamsgården, där det finns konst och hantverk från trakten innan vi tar  en fika på det välkända Elsas konditori.

Vi besöker Skulpturparken i Ängelsberg, som är en ständigt föränderlig utställning utomhus i vacker natur.

Måns Ols utvärdshus med anor från 1700-talet i närheten av Sala silvergruva äter vi lunch.

Vi åker vidare för en visning av Augéli-museet i Sala, som firar konstnärens 150-årsjubileum och också inkluderar en utställning av prins Eugen.  Där avslutar vi med fika innan vi vänder hemåt vid 16-tiden.

Hemkomst Strängnäs cirka kl. 17.
Under vägen kommer vi att få löpande information om platser som vi passerar och besöker.

Kostnad

Priset är 2 600 sek och inkluderar bussresa, boende i dubbelrum på Garpenbergs slott inklusive frukost, 2 luncher, 3-rätters middag exklusive dryck, 3 kaffe, alla besök och entréer enligt programmet inklusive guider.

Tillägg för enkelrum 300 kr.

Kontaktperson

Monika Eriksson-Bertilsson

bertilsson10@telia.com

070-526 00 39

Anmälan

Anmälan görs snarast dock senast den 10 juni på hemsidan eller till Monika Bertilsson. Antalet deltagare är maximerat till 34. Betalning ska senast den 24 juni vara insatt på föreningens plusgirokonto 408 86 27-7. Ange vid betalning Bergslagen och namn.

Konst- och kulturresa i Bergslagen (Västmanland och Dalarna) 29-30 augusti

2019-10-10

Föreläsning: Wassily Kandinsky

Konstvetaren Pia Thunholm berättar om Wassily Kandinsky (1866-1944), rysk konstnär verksam i Tyskland som visade vägen till ett abstrakt måleri.
”Wassily Kandinsky is a pioneer of modernism and was one of the founders of the artist group Der Blaue Reiter (The Blue Rider). In 1910, by dissolving the external contexts of the image, he developed an expressionist abstract style of painting, one of the most pivotal and influential breakthroughs in 20th-century art.”

Tid

Torsdagen den 10 oktober kl 18.30

Plats

Multeum

Anmälan

Ingen föranmälan krävs. Biljetter kan hämtas/köpas i informationsdisken på Multeum fr.o.m. torsdagen den 26 september. Antalet platser är begränsat till 100, varför det kan vara klokt att hämta sin biljett tidigt. För våra medlemmar och ungdomar under 19 år tas inte ut någon entré-avgift, medan alltid välkomna gäster får betala 50 kr.

Föreläsning: Wassily Kandinsky

2019-10-23

Besök på Liljevalchs

Höstens stora utställning blir en mönstring av Helene Billgrens konstnärskap, från 80-och 90-talens teckningar och objekt till 2000-talets alltmer färgintensiva måleri.
När Helene Billgren intar Liljevalchs salar den 11 oktober blir det med en utställning som spänner över hela detta omfångsrika konstnärskap, eller bättre uttryckt: de senare årens expressiva måleri kommer att omfamnas av det förflutna med objekt, grafik, teckning och installationer. Därtill kan man säga Läs mer »

Besök på Liljevalchs

Passerade aktiviteter 2019

2019-02-28

Föreläsning: Manligt och kvinnligt i konsten

Varför finns så få kvinnliga konstnärer omskrivna i den svenska konsthistorien och varför finns så få kvinnor avbildade bland våra stora monument? Hur är kvinnor respektive män framställda i den offentliga konsten? Vilka var beställarna? Vilka dolda föreställningar om manligt och kvinnligt finns gömda i konstverken? Under detta föredrag tar vi på oss genusglasögonen och bjuder in till funderingar kring dessa frågor.
Föreläsare är konstvetaren och konstpedagogen Marie Andersson.

Tid

Torsdagen den 28 februari kl 18.30

Plats

Multeum

Anmälan

Ingen föranmälan krävs. Biljetter kan hämtas/köpas i informationsdisken på Multeum fr.o.m. torsdagen den 14 februari. Antalet platser är begränsat till 100, varför det kan vara klokt att hämta sin biljett tidigt. För våra medlemmar och ungdomar under 19 år tas inte ut någon entré-avgift, medan alltid välkomna gäster får betala 50 kr.

Föreläsning: Manligt och kvinnligt i konsten

2019-03-01

Lunchföredrag: Nyfiken på Kåge Liefwendal

Robert Vikström, ordförande i Strängnäs konstförening, berättar om konstnären, journalisten och tonsättaren Kåge Liefwendal och konstscenen för 70 år sedan ur ett Strängnäsperspektiv.

Tid

Fredagen den 1 mars kl 12.00

Plats

Multeum

Lunchföredrag: Nyfiken på Kåge Liefwendal

2019-03-09

Årsmöte 2019

Årsmötet genomförs på traditionsenligt sätt, och ingen föranmälan krävs. En kort presentation av Marc Chagall Museet i Nice ingår i mötesprogrammet.
Medlem, som inte kan delta i årsmötet, får delta i konstlotteriet via fullmakt, som skall vara fullständigt ifylld med namn på den person som fullmakten avser (mötesdeltagare får endast medföra två fullmakter). Detaljer i övrigt framgår av särskild kallelse, till vilken förutom dagordning bifogas årsberättelse, fullmaktsformulär mm. Vinsterna i konstlotteriet är avfotograferade och finns att se på föreningens hemsida. Vi hoppas även kunna ställa ut dem. Meddelande härom kommer så snart vi kan lämna besked i den frågan.

Tid

Lördagen den 9 mars kl 13.00

Plats

Paulinska salen

Årsmöte 2019

2019-04-10

Besök på Millesgården

Millesgården på Lidingö visar under våren en intressant utställning Tillbaka till paradiset. I utställningen presenteras expressionistiska mästerverk från Häuptli-samlingen vid Aargauer Kunsthaus i Schweiz och från Osthaus-Museum Hagens samling i Tyskland. Dessa två samlingar innehåller enastående arbeten från olika stadier av den expressionistiska konst som producerades i Tyskland under perioden 1905-1938. Det Läs mer »

Besök på Millesgården

2019-05-18

Kultur 2019 den 18-19 maj

Strängnäs konstförening deltog med en utställning i Sparbanken Rekarnes skyltfönster på temat ”Konst på 70-talet”. Vi berättade och visade åtta konstverk av då verksamma strängnäskonstnärer och en doldis (liten träfigur av slöjdläraren Bonzo Berggren).
Läs mer om Konst i skyltfönster

Kultur 2019 den 18-19 maj

Studiecirklar

Grupp 1

Är du intresserad av att delta kontakta sammanhållande. Studiecirkelns ämne bestäms av deltagarna i början av terminen.

Sammanhållande:

Birgitta Geerd

Start:

Måndagen den 9 september kl 14.00

Lokal: 

Studiefrämjandet

Grupp 2

Är du intresserad av att delta kontakta sammanhållande. Studiecirkelns ämne bestäms av deltagarna i början av terminen.

Sammanhållande:

Margareta Norelius

Start:

Tisdagen den 10 september kl 14.15

Lokal:

Studiefrämjandet

Grupp 3, ny kvällscirkel

Är du intresserad av att delta kontakta sammanhållande. Studiecirkelns ämne bestäms av deltagarna i början av terminen.

Sammanhållande:

Ann Vikström

Start:

Tisdagen den 10 september kl 18.30

Lokal:

Studiefrämjandet