Aktiviteter

2018-03-24

Konst på bio: Michelangelo – Liv och död

Folkets Hus och Parker presenterar en fullmatad biografi över det temperamentsfulla, passionerade och högt älskade geniet Michelangelo, en av de största renässanskonstnärerna.
Skulptör, målare, arkitekt och poet. Här får vi veta allt om Michelangelos liv och konst. Det blir en resa genom de stora kapellen och museerna i Florens, Rom och Vatikanen, till ateljéer och bostäder, för att utforska Michelangelos stormiga liv. Dokumentären skapar en större förståelse Läs mer »

Konst på bio: Michelangelo – Liv och död

2018-04-17

Besök på Waldemarsudde

Waldemarsudde på Djurgården visar under våren två intressanta utställningar; Sigrid Hjertén – En mästerlig kolorist. Vi får en guidad visning av denna utställning och därutöver en kort introduktion av den andra aktuella utställningen; Alexander Klingspor – Resenär.

Sigrid Hjertén (1885-1948) är en av det svenska avantgardets frontgestalter. Hon var i sin ungdom elev till Henri Matisse i Paris där hon även tog starka intryck av Paul Cézannes måleri. I samtiden Läs mer »

Besök på Waldemarsudde

2018-05-16

Konstresa till Uppsala

När lugnet lagt sig efter Valborgsfirandet far vi till” Den eviga ungdomens stad” för att under ledning av konstvetaren Hedvig Brander uppleva en intressant blandning av gammalt och nytt i Uppsalas konstliv.

Efter morgonkaffe i Botaniska trädgården blir första anhalt Domkyrkans östligaste kor med Gustav Vasas gravmonument (sent 1500-tal) och historiemålningar som skildrar hans insatser (1830-tal). Utanför koret avvaktar Anders Widoffs Mariabild: Återkomsten (2005). På andra sidan Läs mer »

Konstresa till Uppsala

2018-08-26

Konstvandring i Strängnäs

Sverige har en lång tradition av offentlig konst på gator och torg. Även i Strängnäs finns en fin samling verk, framförallt i form av skulpturer. Under vår konstvandring kommer vi att få höra mer om ett femtontal verk från det tidiga 1930-talet till vår samtid. Guide är Marie Andersson, konstvetare och konstguide med lång erfarenhet av att berätta om offentlig konst.

Tid

Söndagen den 26 augusti kl. 12.00 – cirka 13.30

Plats

Mötesplats utanför Multeums huvudingång.

Ingen föranmälan. Läs mer »

Konstvandring i Strängnäs

2018-08-29

Konstresa till Östergötland med Patrik Uhlman 29-30 augusti

Värmland, Dalarna, Närke

– nu följer en liknande tvådagarsresa till konstens Östergötland. Följ med till det historiska landskapet med slott och herresäten och många vackra havsvikar. Resan äger rum 29 och 30 augusti och går bl.a. till Norrköpings konstmuseum för specialvisning. Självklart besöker vi de kända konstverkstäderna som Alkagruppen driver i Linköping sedan många år. Där besöker vi skulptören Stina Opitz, känd bl.a. för den första rondellhunden.
Vi Läs mer »

2018-09-20

Föreläsning: Människan och havet

Föreningens tidigare ordförande Björn Marten gästar oss för att hålla en föreläsning på temat ”Människan och havet” som motiv i konsten. Det kommer inte att handla om renodlat marinmåleri, utan mer om hur relationen kan skildras av olika konstnärer under olika betingelser. Tyngdpunkten ligger på nordiskt måleri, men med internationella inslag.

Tid

Torsdagen den 20 september kl 18.30

Plats

Multeum

Passerade aktiviteter 2018

2018-01-20

Visning av Domkyrkans textila skatter

Domkyrkoklockaren Stefan Eklund kommer att visa oss textilskatterna. Vad är skillnaden mellan ett brun och ett antependium? Hur skiljer sig en mässhakes fram- och baksida? Vad betyder de olika symboler som vi ser i broderierna och vad kan vi känna igen från den profana bildkonsten? Det blir ett spännande möte i sakristian. Lär dig mer inför besöket PM Domkyrkotextilier 

Tid

Lördagen den 20 januari kl. 13.00 – cirka 14.30

Plats

Strängnäs domkyrka

Bilder från visningen

Biskop Thomas kåpa från 1400-talet är fortfarande Läs mer »

Visning av Domkyrkans textila skatter

2018-03-01

Föreläsning: Tack vare Hitler och Stalin

Bakom denna märkliga titel berättas om konstnärer som framför allt under andra världskriget tvingades lämna sina hemländer och i Sverige få en fristad. Här kunde de berika kulturlivet med nya impulser. Föreläsningen handlar om konstnärer som Endre Nemes, Lotte Laserstein, Ilon Wikland eller Egon Möller Nielsen och tonsättare som Eduard Tubin eller arkitekter som Josef Frank och Arne Jacobsen.

Läs mer »

Föreläsning: Tack vare Hitler och Stalin

2018-03-10

Årsmöte 2018

Årsmötet genomförs på traditionsenligt sätt, och ingen föranmälan krävs. En kort presentation av en konstnär som vi kommer att möta vid vår resa till Uppsala i maj ingår i mötesprogrammet.

Medlem, som inte kan delta i årsmötet, får delta i konstlotteriet via fullmakt, som skall vara fullständigt ifylld med namn på den person som fullmakten avser (mötesdeltagare får endast medföra två fullmakter). Detaljer i övrigt framgår av särskild kallelse, Läs mer »

Studiecirklar

Grupp 1

Studiecirkel i ämnet ”Svensk arkitektur från tidigt 1800-tal fram till 1900-talets mitt”

Sammanhållande:

Birgitta Geerd

Start:

Måndagen den 29 januari kl 14

Lokal:

Studiefrämjandet

Grupp 2

Studiecirkel i ämnet ”Svensk arkitektur från tidigt 1800-tal fram till 1900-talets mitt”

Sammanhållande:

Tina och Olle Svedman

Start:

Torsdagen den 16 januari kl 14

Lokal:

Studiefrämjandet

Grupp 3 Nyhet

På 50-talet verkade i Strängnäs en konstnärskrets som kallade sig Strängnäs Parnass. I denna studiecirkel bekantar vi oss med dessa konstnärer och deras samtid. Vi tar oss även an några nu verksamma etablerade Strängnäskonstnärer. Cirkeln kan vara särskilt intressant för nyblivna Strängnäsbor som vill få en inblick i stadens konsthistoria.

Sammanhållande:

Robert Vikström

Start:

Måndagen den 5 februari kl 18.30. Därefter varannan vecka samma tid totalt 6 gånger.

Lokal:

Studiefrämjandet

Anmälan:

Anmälan görs under Läs mer »