Aktiviteter

Passerade aktiviteter 2018

2018-08-18

Strängnäs konstförening deltog på Mälardagen lördagen den 18 augusti

Som samarbetsförening till Studiefrämjandet deltog vi i Mälardagen med en konsttävlingsaktivitet.Förbipasserande fick försöka para ihop namnen på sex Strängnäskonstnärer med foton på sex konstverk. Många lyckades med bedriften och andra fick lära sig mer om konstnärerna Erik Sand, Gösta Geerd, Jan Stenvinkel, Ilmars Baumanis. K-G Lifvendahl och Lennart Ström.

2018-08-25

Konstvandring i Strängnäs

Sverige har en lång tradition av offentlig konst på gator och torg. Även i Strängnäs finns en fin samling verk, framförallt i form av skulpturer. Den 25 augusti bjöd föreningen på mer kunskap om stadens konstnärer genom en vandring under ledning av konstvetaren Marie Andersson förbi nio av stadens offentliga konstverk. Vi beundrade särskilt Visholmens ”Stickor” av Monika Gora. De fyrtio sex meter höga rostfria rören minner om Strängnäs tändsticksfabrik som låg på Visholmen Läs mer »

Konstvandring i Strängnäs

2018-08-29

Konstresa till Östergötland med Patrik Uhlmann 29-30 augusti

Värmland, Dalarna, Närke  –  nu följer en liknande tvådagarsresa till konstens Östergötland. Följ med till det historiska landskapet med slott och herresäten och många vackra havsvikar. Resan äger rum 29 och 30 augusti och går bl.a. till Norrköpings konstmuseum för specialvisning. Självklart besöker vi de kända konstverkstäderna som Alkagruppen driver i Linköping sedan många år. Där besöker vi skulptören Stina Opitz, känd bl.a. för den första rondellhunden.
Läs mer »

2018-09-20

Föreläsning: Människan och havet

Föreningens tidigare ordförande Björn Marten gästar oss för att hålla en föreläsning på temat ”Människan och havet” som motiv i konsten. Det kommer inte att handla om renodlat marinmåleri, utan mer om hur relationen kan skildras av olika konstnärer under olika betingelser. Tyngdpunkten ligger på nordiskt måleri, men med internationella inslag.

Tid

Torsdagen den 20 september kl 18.30

Plats

Multeum

Anmälan

Ingen föranmälan krävs. Biljetter kan hämtas/köpas i informationsdisken på Multeum fr.o.m. Läs mer »

Föreläsning: Människan och havet

2018-09-21

Fredagslunch: Gösta Geerd – inte bara troll

Åkerskonstnären Gösta Geerd (1907-1982) är för många Strängnäsbor mest känd för sina trolltavlor, men hans repertoar var betydligt större än så. Konstföreningens ordförande Robert Vikström lyfter i sitt föredrag fram ett antal offentliga arbeten och visar även prov på hans abstrakta måleri.

Tid

Fredagen den 21 september kl 12.00

Plats

Multeum

Anmälan

Ingen föranmälan krävs. Föredraget är ett samarrangemang med Multeum och ingår i deras serie Fredagslunch. Lättare lunch och kaffe finns att Läs mer »

2018-10-17

Besök på Thielska galleriet

Thielska galleriet visar under hösten en utställning Måleriet och mystiken (prel. titel) av Ivan Aguéli (1869-1917).
Ivan Aguéli räknas till den svenska konstens nydanare med sitt måleri. Landskap och porträtt är ofta i små format, men spelet mellan färgfält, ljus och nyanser skapar en monumental känsla. Med de intima målningarna experimenterade konstnären med färg och form samtidigt som han utforskade tillvarons andliga dimensioner.
Intresset för mystik Läs mer »

Besök på Thielska galleriet

2018-10-27

Konst på bio: Caravaggio – en drömutställning

Konstföreningen har ånyo glädjen meddela att vår förnämliga biograf kommer att visa ett nytt konstnärsporträtt om den italienska renässansmålaren Caravaggio. I dokumentären får publiken följa med till platser där konstnären verkade och får ta del av hans konst i ett unikt porträtt. Filmen ger en inblick i Caravaggios liv som avslutades år 1610 på en strand i italienska Porto Ercole, ett par dagar innan påven benådade honom för att ha slagit ihjäl en man. Caravaggio ville Läs mer »

Konst på bio: Caravaggio – en drömutställning

2018-11-10

Visning av Aspö kyrka

Vi har bokat en visning av Aspö kyrka med domkyrkoklockare Stefan Eklund som guide. Som smycken framträder altarskåp och predikstol när man kommer in i kyrkan. Det förra från 1472 och den senare från 1696. Därefter slås man av mängden föremål; vapensköldar, epitafier, banér och skulpturer. Icke att förglömma den märkligaste av dem alla, en karmstol från 1200-talet med dyna. (Dynan är en kopia, originalet finns på Historiska muséet). Vi kan vara max 30 personer. Det blir extremt Läs mer »

Visning av Aspö kyrka

Studiecirklar

Grupp 1

Studiecirkel i ämnet ”Arkitektur”

Sammanhållande:

Birgitta Geerd

Start:

Måndagen den 10 september

Lokal:

Studiefrämjandet

Grupp 2

Studiecirkel i ämnet ”Arkitektur”

Sammanhållande:

Tina och Olle Svedman

Start:

Tisdagen den 11 september

Lokal:

Studiefrämjandet