Besök på Thielska galleriet

2018-10-17

Thielska galleriet visar under hösten en utställning Måleriet och mystiken (prel. titel) av Ivan Aguéli (1869-1917).
Ivan Aguéli räknas till den svenska konstens nydanare med sitt måleri. Landskap och porträtt är ofta i små format, men spelet mellan färgfält, ljus och nyanser skapar en monumental känsla. Med de intima målningarna experimenterade konstnären med färg och form samtidigt som han utforskade tillvarons andliga dimensioner.
Intresset för mystik var vid sekelskiftet 1900 ofta förknippat med radikala samhällsrörelser som anarkism, feminism och djurrätt. Ivan Aguéli kombinerade dessa strömningar och var djupt insatt i islamskt tänkande. Aguéli framstår som en multikonstnär mitt i en tid av kulturmöten, med stor relevans för vår egen tid. Utställningens utgångspunkt är kontinuiteterna mellan Aguélis måleri, aktivism och studier inom språk och religion.
Ernest Thiel köpte aldrig konst av Aguéli, men båda hade stort intresse för livsfilosofi och tillvarons andliga aspekter. Utställningen uppmärksammar Ivan Aguélis 150-årsjubileum under år 2019.
Utställningen utarbetas i samarbete med Viveca Lindenstrand som extern curator och religionsvetare Dr Simon Sorgenfrei och konstvetare Dr Annika Öhrner, båda från Södertörns högskola.

Program

Kl 10.15 – Avfärd med buss från Västerviken.

Kl 12.00 – Smaklig lunch i caféet, som drivs av Monika Ahlberg ”känd från radio och TV”. Hon har skrivit ett 20-tal kokböcker varav den främsta är Rosendals trädgårdscafé såld i mer än en halv miljon exemplar.

Kl 13.00 – Guidad visning av  Ivan Aguélis utställning och kort introduktion till Thielska galleriets samling av konst från förra sekelskiftet.

Kl 14.00 – Tid för egen rundvandring i Thielska galleriet – Ferdinand Bobergs vackra byggnad och den fantastiska samlingen från förra sekelskiftet med konstverk av bland andra Bruno Liljefors, Ernst Josephson, Edvard Munch, Eugène Jansson, Carl Larsson, August Strindberg och Anders Zorn. Även verk av Paul Gauguin och Henri Toulouse-Lautrec ingår i samlingen.

Kl. 15.45 – Kaffe och kaka innan vi åker hem.

Kl 16.15 – Bussen avgår till Strängnäs med beräknad hemkomst ca kl 17.45.