Besök på Waldemarsudde

2018-04-17

Waldemarsudde på Djurgården visar under våren två intressanta utställningar; Sigrid Hjertén – En mästerlig kolorist. Vi får en guidad visning av denna utställning och därutöver en kort introduktion av den andra aktuella utställningen; Alexander Klingspor – Resenär.
Sigrid Hjertén (1885-1948) är en av det svenska avantgardets frontgestalter. Hon var i sin ungdom elev till Henri Matisse i Paris där hon även tog starka intryck av Paul Cézannes måleri. I samtiden både hyllades och kritiserades hon för sitt expressiva färgmåleri. På utställningen visas ett stort antal av hennes verk från 1910-talet fram till det publika och kritikerrosade genombrottet på 1930-talet då några av hennes mest fängslande och färgintensiva verk tillkom. Parallellt visas även ett fåtal målningar av hennes make Isaac Grünewald och av sonen Iván Grünewald.
Alexander Klingspors (f. 1977) surrealistiska bildvärld speglar hans liv och reflektioner på omgivningen. Urbana miljöer, dekadens och burleska scener är motiv du finner i hans verk. Klingspor är bosatt i New York men kommer ursprungligen från Stockholm. Han har varit verksam konstnär sedan 1999 och haft utställningar på museer och gallerier i USA och Europa. Utställningen på Waldemarsudde blir den största separatutställning som gjorts med konstnären. Resenär är en självstudie i existentiellt sökande via måleriet och en längtan, en strävan, efter en meningsfull relation till vår värld i en tid av materialistisk välfärd och överkonsumtion.

Program 17 april

Kl 09.00 – Avfärd med buss från Västerviken
Kl 10.30 – Kaffe och kaka innan muséet öppnar
Kl 11.15 – 13.15 Visning av utställningarna och tid för egen rundvandring
Kl 13.30 – Lunch på Spritmuséet
Kl 14.30 – 16.00 För den som önskar erbjuds efter lunchen möjlighet att göra ett besök på Spritmuséets två aktuella utställningar – Spritlandet Sverige resp. Champagne. Detta kostar 90 kr per person. Konsthallen är tyvärr stängd för omhängning. Den som inte vill delta erbjuds möjlighet att ”hänga” i baren på Spritmuseet eller ta en promenad på Djurgården. I närområdet finns t.ex. museibutikerna i Wasamuseet och Nordiska muséet. Promenadtips lämnas i bussen.
16.00 Bussen går hemåt Strängnäs.

Kostnad

Priset för resa, entréavgift, guidning, lunch och kaffe är 530 kr (620 kr med inträde till Spritmuséet)

Kontaktperson

Monika Eriksson-Bertilsson
bertilsson10@telia.com
070-526 00 39

Anmälan

Anmälan görs den 13/3-17/3 till Monika Eriksson-Bertilsson. Ange också om du önskar tillträde till Spritmuséets utställningar. Betalning ska senast den 2 april vara insatt på föreningens plusgirokonto 4088627-7. Ange vid betalning Waldemarsudde och namn.